headers

Dag  1.  Afrejse

Vi flyver med Aeroflot fra København og Oslo til Tashkent via Moskva. Ankomst Tashkent kl. 02.45 lokal tid. Tidsforskellen er 3 timer foran dansk tid. I lufthavnen står vor guide Shirin og venter på os, og hun skal være vor guide fra nu, og til vi rejser hjem igen. Shirin er en fantastisk guide som elsker sit land, noget vi vil mærke hele tiden. Hun vil gøre absolut alt, for at vi skal få en uforglemmelig tur i Uzbekistan.

Vi kører direkte til vores hotel hvor vi hviler os efter rejsen, inden vi starter vor sightseeing i byen, efter frokost.

Dag 2.  Tashkent

Det første som slår én, når man kommer til Tashkent, er hvor utroligt rent og pænt der er overalt. Her findes ikke meget løst affald eller andre urenheder. I Tashkent har vi mulighed for at se:

Museum of Applied Art, med fantastiske dekorationer og træudskæringer. Bygningen og museet er en attraktion i sig selv. Her er også udstillinger af keramik, tekstiler, smykker, musikinstrumenter og legetøj.

Timur Square, hvor man ser den store emir Timur Lenk til hest. Timur blev lammet i højre side ved et slag i Tyrkiet, deraf navnet Timur Lenk (Timur den lamme).

De lokale basarer, hvor der findes alt lige fra tøj og absolut ”alt muligt” til et stort frugtmarked.

Navoi Theatre Square og operaen som blev bygget af japanske krigsfanger fra 1940 til 1947. Området var tidligere kendt som ”Drunken Bazar”, på grund af at det var her vinmarkedet lå og dermed også mange af Tashkents skæve eksistenser. Teateret er fantastisk med sine udsmykninger, og hvis vi er heldige, kan vi få lov til at se det også indefra.

Barak Khan Madrassah fra det 16. århundrede er hovedkvarteret for Sunni Mufti religionen for tidligere Sogdian Central Asia og Kazakhstan. Det er flot med sin specielle mosaik, og den arabiske kalligrafi over indgangspartiet. Alt sammen er lavet af håndværkere fra Samarkand op til slutningen af det 16. århundrede.

Kaffal Shashi Mausoleum, som er et gravmæle for en lokal islamisk doktor, filosof og poet (904 -974). Den indre kuppel og arkade er fra det 16. århundrede.

Kukeldash Madrassah. Den store Madrassah fra det 16. årh. er vendt tilbage til funktionen som en islamisk skole. Her er også 15. årh. Juma-moské.

Vi spiser aftensmad på en lokal restaurant med lokal musik, og på vejen hjem til hotellet går vi en lille tur i parken foran Navoi teatret, hvor der er et fantastisk springvandsanlæg, som hele tiden skifter i alle regnbuens farver. Dette er et populært udflugtsmål for de lokale beboere om aftenen. Det er muligt at vi ser dette den sidste aften i Tashkent.

Dag 3.  Tashkent - Nukus - Khiva

Efter en tidlig morgenmad kører vi til indenrigslufthavnen, hvor vi flyver til Nukus. Her besøger vi bl.a. Nukus Museum of Art, også kaldet ”Asiens Louvre”.

Fra Nukus kører vi til Khiva, hvor vi skal koncentrere os om den gamle by indenfor den 6 km lange og 6 meter tykke mur. Udenfor muren ligge det moderne Khiva, hvor de fleste mennsker bor. Vi checker ind på vort hotel i den gamle bydel, og resten af aftenen er til fri diposition.

Dag 4.  Khiva

Den gamle by er som et levende frilandsmuseum. Her er moskeer, madrassaer, minareter, bl.a. den største i Uzbekistan. Her er bazarer, markeder, caféer, restauranter og enkelte gode hoteller, vi bor på et af dem. De fleste gode hoteller ligger i den nye by. Om formiddagen går vi sammen rundt i den gamle by, hvor vi bl.a. ser Tashi Khouli-paladset fra 1838, Muhammad Amin Khan Madrassa, Khodja-komplekset, og den gamle fredagsmoske, over 1000 år gammel. Efter frokost kan byen opleves på egen hånd.

Dag 5. Khiva – Bukhara

Flyforbindelserne mellem Khiva (Urgench) og Bukhara er meget ustabile og uregulerede, men hvis der er flybindelse, tager vi morgenflyet til Bukhara, flyvetiden er ca. en time.

Hvis der IKKE går fly, kører vi i en meget god bus gennem Kyzylkum-ørkenen til Bukhara. Vejen, som tidligere var i en meget dårlig forfatning, er nu renoveret og der er nu kun nogle få, korte strækninger med dårlig vej.

Dag 6 og 7. Bukhara

Bukhara er sammen med Samarkand silkevejens decideret flotteste og mest sagnomspundne byer med en helt speciel og gammel historie. Mange af de fantastiske moskéer, madrassaer, mausoleer og mange andre ubeskrivelige bygningsværker, blev siden hen ødelagt af den berygtede Djengis Khan (1162-1227). Bukhara og Samarkand har en helt speciel historie! I Bukhara kan vi se:

Nakshbandy Complex, bygget på fødestedet for Bakhhaudin Nakshbandy (1318 – 1389), grundlægger af den islamiske ”Sufi” religion, og en af de allerhelligste helgener. Komplekset er det mest hellige her i Bhukara, med mange flotte templer, og her er utallige historier om gammel overtro om de forskellige helligdomme.

ARK-fæstningen, som er en fæstningsruin, der i middelalderen nærmest var en egen by med emirens huse og hans harem, moskéer, regeringsbygninger, fængsel, og meget andet. I dag er her et par museer, og forskellige basarer og andre forretninger.

Bolo Khauz Moskéen (1712). En flot moské, med nogle helt specielle søjler lige ved den store pool i byen og lige ved vores hotel.

Chasma Ayub Mausoleum. Den originale konstruktion er fra det 12. århundrede, og blev overset af Djengis Khan på hans ødelæggelsesfærd gennem området. Blev restaureret i 1380 af Timur Lenk, bygget delvis på det originale gravkammer.

Samands Mausoleum (900 – 1000) var den første bygning i Centralasien, som blev bygget med specielle kubeformede mursten, i et ubeskriveligt geometrisk design. – et arkitektonisk mesterværk i verdensklasse.

Lyabi – Haus (15 –1600-tallet), som er et kompleks med Nodir-Devon Begi madrassaerne ved den store pool og omkranset af store træer.

Vi spiser aftensmad i den samme madrassa, hvor vi også overværer et folklore-show (en af aftenerne i Bukhara).

Tim Abdullakhan (1577), som var et af de flotteste og eleganteste handelsdistrikter, hvor silke og uld blev solgt af afghanske handelsmænd i silkevej-tiden.

Trading Domes (1570) som består af 3 markeder: Tok-i-Zargaron, Jewelers Bazar Tok-i-Tilpak, og keramik-basaren. Alt dette er her endnu, og man kan gøre gode handler her. Tidligere var her også Tok-i-Sarrafon, pengevekslernes basar.

Magoki Attori (937) er en moské med fire søjler,der blev brændt ned til grunden i år 1200 og siden hen bygget op igen. Den originale syd-portal er her stadig.

Abdul Aziz Khan Madrassah (1652) står glitrende, ubeskrivelig og restaureret som et tegn på 1700-tallets storhedstid.

Poikalon (1090), med moskéen ”Masjidi Kalon, madrassaen ”Miri Arab”, og datidens højeste minaret i Orienten (46 m).

Efter frokost besøger vi emirens sommerpalads Sitorai Mohi-Kosa, som er en blanding af europæisk og arabisk arkitektur. De store haller er rigt dekoreret med tæpper og vægmalerier.

Resten af dagen er til fri disposition, og om aftenen spiser vi på en lokal restaurant.

Dag 8.  Bukhara – Shakrisabz – Samarkand

Efter morgenmaden kører vi først mod Timur Lenks fødeby Shakrisabz og senere på dagen til Samarkand, en tur som vi vil bruge hele dagen på med ankomst til Samarkand om aftenen. På vejen til Shakrisabz besøger vi en landsby, hvor vi kan besøge de lokale familier og se, hvordan de bor. Hvis vi er heldige, kan vi se, hvordan de bager det lokale brød i store lerovne, og de inviterer én gerne indenfor. De vil blive meget glade, hvis vi vil købe nogle af de ting, som de selv har lavet, f.eks. små håndlavede tæpper til kun ca. kr. 50,-, og mange andre ting. Når vi kommer til Shakrisabz, starter vi med at spise frokost i et ”National House”, og derefter kan vi se:

Kuk Gumbaz Moskéen og Dorus Tilovat komplekset (1437). Dette store kompleks blev bygget af Ulugbek til ære for hans far Shakrukh.

Gumbazi Seydon (Seyids dome) blev fuldført af Ulugbek i 1438 som et mausoleum over ham selv.

Doru Saodat Complex blev bygget af Timur Lenk i 1392 som et symbol på magt og rigdom.

Hazrat Imam moskéen fra det 14. århundrede.

Ak Saray, som var Timur Lenks sommerpalads, også kaldet ”Det Hvide Palads”.

Vi kører videre til Samarkand, med ankomst tidligt aften. Fra Shakrisabz kører vi i mindre vogne over bjergene til Samarkand, en fantastisk smuk tur i et flot landskab. De store busser kan ikke køre her. (det er muligt at vi må ændre programmet denne dag, på grund af bl.a. vejarbejder)

Dag 9 og 10.  Samarkand

I Samarkand (som i Khiva, Bukhara og Tashkent) er der mange moskéer, madrassaer og mausoléer. Nedenstående er ting som vi KAN besøge, og ikke noget vi absolut SKAL besøge alt sammen. Hvis man synes, at der er for mange af en slags, og at programmet er stramt, så er der intet i vejen for at man kan bruge mere tid på egen hånd. Dette snakker vi nærmere om hver dag. I Samarkand har vi muligheden for at besøge:

Afrosiab museet med ”alt” fra Samarkands historie.

Ulugbeks observatorium (1500) er det første observatorium i orienten med bl.a. en 30 m. sekstant til nøjagtige astrologiske målinger.

Bibi Khanum moskéen (1400), blev bygget af Timur Lenk, og var den tids største moské. Arkitekterne, håndværkerne og malere brugte kun 5 år på at bygge denne moské.

Samarkands Bazar er nærmest et ”must”, og her ser man også de berømte gule gulerødder (ikke som normalt, orange). Her kan man sagtens gå på egen hånd.

Shahi Zinda mausoleum (1400 – 1500), som også kaldes for ”dødens by” er et kompleks af mere end 20 enkelt-bygningsværker af forskellig alder. På kirkegården har gravstenene billeder af de afdøde –  meget smukt udført.

Meros er en lille fabrik, hvor man laver håndlavet papir.

Registan Square (1500 – 1700), det officielle center i Timur Lenks imperium. Det er nok det flotteste, mest fantastiske, og det berømteste i Samarkand. Komplekset består af de 3 enorme og storslåede madrassaer bygget af Ulugbek, Sher Dor og Tilliya Kari. Hele stedet og området her er meget flot.

Gur Amir mausoleum (1500). Timurid dynastiets gravkælder. Et unikt arkitektonisk monument, hvor domen er lavet med helt specielt udformede blå kakler / fliser.

I løbet af opholdet i Samarkand er der anledning til at besøge vinfabrikken ”Khvovrenko”, hvor der er vinsmagning, og man bliver meget overrasket over at flere af vinene faktisk er ret gode. Og utroligt billige!

For dem som vil, er der også mulighed for at overvære en fantastisk forestilling med professionelle dansere, som viser uzbekisk dans, uzbekiske dragter og meget andet. Dette er en helt unik og fantastisk oplevelse, en forestilling helt ud over det sædvanlige, som også har været vist i europæiske og amerikanske byer. Dog må der tages højde for, om vi kan skaffe billetter, prisen er 14US$.

Dag 11.  Samarkand og Samarkand– Tashkent

Efter morgenmaden er dagen på egen hånd, indtil vi skal køre til stationen.

Kl. 17.00 tager vi højhastighedstoget fra Samarkand til Tashkent, ankomst Tashkent kl. 19.10. I Tashkent kan vi se:

Tashkent Metro Station. Man begyndte at bygge stationen i 1972,og 5 år senere rullede det første tog gennem stationen, som regnes som en af de smukkeste metrostationer. Metroen i Tashkent er meget effektiv, og for at prøve den tager vi metroen en station eller to.

Mustakillik Square - tidligere ”The red square” er nu et flot monument for de faldne under 2. verdenskrig.

”Courage” monumentet. Et monument for ofrene efter det store jordskælv i 1967, hvor Tashkent blev næsten helt ødelagt. Siden blev byen konstrueret på ny. Derfor virker Tashkent mere moderne og med bredere boulevarder end de fleste andre byer i Uzbeksistan.

Om aftenen har vi afskedsmiddag, hvorefter vi kører til lufthavnen.

Dag 12.  Hjemrejse

Vi flyver igen med Aeroflot via Moskva. Afgang Tashkent kl. 04.45, ankomst København kl. 12.05. Ankomst Oslo kl. 12.20.

VELKOMMEN HJEM

Prisen er pr. person i delt dobbeltværelse, som inkluderer:

 • Flyrejse København / Oslo – Tashkent t/r
 • Flyrejse Tashkent – Nukus
 • Flyrejse Khiva (Urgench) – Bukhara, eller de luxe bus hvis der ikke er fly
 • Togrejse Samarkand – Tashkent
 • Al øvrig transport i henhold til program
 • Alle udflugter, entréer og indgangsbilletter
 • Helpension
 • Dansk / norsk rejseleder
 • Mineralvand til måltiderne
 • Mineralvand i bussen under køreturene
 • Vinsmagning i Samarkand
 • Drikkepenge / tips til hoteller og restauranter

Prisen inkluderer ikke:

 • Visum (US$ 15 ved gruppevisum, og US$ 70 ved individuelt visum
 • Drikkepenge / tips til chauffører og guider

VI TILBYDER

Grupperejser

Individuelle rejser

Skræddersyede rejser

Høj service

Gode priser

Ayurveda 

22 års erfaring

KONTAKT

Lidvin Travel ApS

Ordrupvej 70 A, 2

2920 Charlottenlund 

lidvin@lidvintravel.dk

Tlf.:+45 - 20 830 830

CVR-nr: 35253556

Medlem af rejsegarantifonden nr. 2481